HTML

Címkék

AlternativeTo (1) amazing alex (1) android (5) Android (1) apple (1) balsamiq (1) batman (4) battlefield (1) bemutató a múltból (1) béta (2) bioware (1) blizzard (3) Blizzard (6) Bomberman (1) borderlands 2 (1) C9 (1) capcom (3) cathrine (1) Codemasters (1) comic (6) comic oldalak (1) Continent of the Ninth Seal (1) crazy machine (1) dc universe (4) deviantart (1) diablo (1) diablo 3 (1) dlc (2) doctor who (1) dos (4) dragon age (1) DRM (1) elder scrolls (1) electronic arts (3) elmélkedés (2) enderman (1) extended cut (1) eyecandy (2) F1 (1) f2p (1) fejlesztés (1) fighting (2) file browser (2) film (1) final fantasy (2) final fantasy 7 (1) flash (2) FPS (1) free (13) free-to-play (4) freeware (1) gameboy (1) gamelogic (2) gameplay (1) gangmansytle (1) gangnamstyle (1) gog (11) Google (1) google play (2) hedgewars (1) hitman (1) hitman absolution (1) injustice (2) iphone (3) IT (8) játék (5) játékszoftver (33) jrpg (2) klasszikus (18) konzol (5) kritika (3) leírás (11) leviathan (1) Linux (6) Mac (4) magicka (1) marvel (1) mass effect (4) matrix (1) megaman (6) metroid (1) Microsoft (1) minecraft (1) MMORPG (1) mmorpg (1) mockup (2) modellezés (1) mortal kombat (1) MSWindows (1) MTVA (1) multiplayer (1) nadeo (1) nap képe (41) nexus (1) nigths into dreams (1) nintendo (1) nintendo ds (1) open (6) OpenRA (2) OpenTTD (2) origin (2) paradox entertainment (1) paradox interactive (1) pc (16) PC (16) pc guru (1) playsation 3 (2) playstation 3 (2) pokémon (5) pokemon (1) PvsZ (1) responsive (1) retró (1) rovio (1) rpg maker (1) sega (2) shootmania (1) sims (1) skyrim (1) snes (3) sonic (1) soul calibur (1) source filmmaker (2) square enix (1) starcraft (1) star wars (2) steam (8) street fighter (1) super mario (8) szoftver (1) tardis (1) TC alternatívák (1) team fortress 2 (4) tekken (1) teszt (4) the incredible machine (1) the old republic (1) trailer (1) ubisoft (2) újság (1) usite (1) uTorrent (1) valve (3) vélemény (3) videó (8) video (6) web (16) Widelands (1) wii u (1) Win (2) Windows (17) worms (1) WoW (1) xbox 360 (5) youtube (3) zelda (3) zenonia (1) Címkefelhő

OpenRA

2012.07.05. 16:07 tommckay

mod_cnc.pngNah ha már a kolléga is egy régi klasszikus játék újrájáról ír akkor én sem maradhatok ki a sorból. Biztos sokan emlékeznek még az 1995-ben megjelent Command & Conquer: Tiberium Dawn című játékra amely egy azóta rendkívül sikeres franchise nyitódarabja. Alapjait tekintve egy sima gyűjtögetős stratégia volt, nem túl izgalmas történettel. (Röviden két fél a GDI és a NOD ugrik egymásnak a címben is szereplő Tiberium nevű érc miatt)

mod_ra.pngRá egy évre a Westwood csapata kiadta a Command & Conquer: Red Alert-et, válaszul a történet miatt fanyalgókra. Arra ők sem számítottak, hogy hatalmas siker lett belőle. Ez ugyanúgy egy gyűjtögetős stratégia csak egy alternatív univerzumban ahol a Szovjetek és a Szövetségesek ölik egymást halomra máig.

 Ugyan ennek a két szériának azóta több része is megjelent, (sőt csatlakozott még melléjük egy harmadik is Generals néven), máig klasszikusok maradtak. Épp ezért döntött úgy pár fanatikus, hogy felújítják, ez lett az OpenRA, egy nyílt forráskódú ingyenes verzió.

Bár a két fentebb tárgyalt játék is ingyenesen elérhető mára, ez sokkal többet nyújt náluk. Hallgatva a modern idők szavára sokkal nagyobb felbontású, és van benne jó pár újítás a játékmenetet tekintve is. Kezdjük ott, hogy a két részt egybe csomagolva kapjuk. Telepítés után a játék megkérdezi hogy le szeretnénk-e tölteni a szükséges fájlokat vagy megvannak az eredeti lemezek. A letöltés pillanatokon belül megvan hisz csak néhány megányi cuccot tölt le, innentől pedig egy gombnyomással tudunk váltani a két rész között.

openRA_2.jpg

Ha bármelyik részben elindítunk egy mérkőzést láthatjuk hogy megújult a menü rendszer is. Ezt a későbbi részek példájára újították fel, külön választva a különböző egység típusokat és épület fajtákat. További változások, hogy a szintén a későbbi részekből beleraktak pár egységet. Elérhető egy-két új épület típus mint például, C&C módban a szuper erőmű amivel nem kell kismilliónyi normál erőművet építeni. A balanszon is állítottak a srácok, ugyanis a játék elképesztően gyors. Ezt így leírva nehéz érzékeltetni, de úgy kell elképzelni, hogy pillanatok alatt hatalmas seregeket lehet össze állítani, amik akár ugyan ilyen gyorsan el is pusztulhatnak egy óvatlan pillanatban. Ilyenkor más játékokban az ember általában dühös lenne, de itt nem, mert pár perc múlva ha van még kellő nyersanyag utánpótlás, mintha mi se történt volna már kész is a hasonló nagyságú "sereg". Hihetetlen gyors a tempó. Szintén változás az eredetihez képest a szuper fegyverek bevezetése, van itt ionágyú meg atom meg minden ami az egyszeri tábornoknak kellhet. Nem tudom ezek szerepeltek e a második részekben, én a C&C 3-al ismerkedtem meg először, ott voltak ilyenek, az első részből nem rémlik. A második részek eddig kimaradtak...

openRA_1.jpg

Természetesen az OpenRA tartalmaz többjátékos módot is. Sőt lényegében csak azt tartalmaz. Kampány még nincs, bár vannak rá ígéretek, hogy mind a két játék kampánya bekerül majd, eddig ez nem történt meg. Addig marad a singleplayer opció ami egy sima skirmish a gép ellen vagy a multiplayer ami ugyanaz csak másokkal. A többjátékos menü pofon egyszerű, pillanatok alatt kész a szerver és már lehet is játszani.

Egyetlen hiba amit találtam, hogy indítás után pár másodpercig akadozik. Hogy miért az jó kérdés, de max fél perc után rendbejön.

openRA_3.jpg

Azt hiszem erről ennyi bőven elég, aki szereti akármelyik Tiberium univerzumban játszódó epizódot, vagy a Red Alerteket adjon neki egy esélyt, nem fogja megbánni. Az is nézzen rá aki csak akar egy jót pörgős stratégiát, vagy csak multizni valamivel. Gond nélkül fut Windowson, Linuxon, Mac OSX-en, gépigénye gyakorlatilag nincs.

Hivatalos oldal: http://openra.res0l.net 

Szólj hozzá!

Címkék: pc klasszikus játékszoftver Windows IT OpenRA

A bejegyzés trackback címe:

https://x303.blog.hu/api/trackback/id/tr414631194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása