HTML

Címkék

AlternativeTo (1) amazing alex (1) android (5) Android (1) apple (1) balsamiq (1) batman (4) battlefield (1) bemutató a múltból (1) béta (2) bioware (1) blizzard (3) Blizzard (6) Bomberman (1) borderlands 2 (1) C9 (1) capcom (3) cathrine (1) Codemasters (1) comic (6) comic oldalak (1) Continent of the Ninth Seal (1) crazy machine (1) dc universe (4) deviantart (1) diablo (1) diablo 3 (1) dlc (2) doctor who (1) dos (4) dragon age (1) DRM (1) elder scrolls (1) electronic arts (3) elmélkedés (2) enderman (1) extended cut (1) eyecandy (2) F1 (1) f2p (1) fejlesztés (1) fighting (2) file browser (2) film (1) final fantasy (2) final fantasy 7 (1) flash (2) FPS (1) free (13) free-to-play (4) freeware (1) gameboy (1) gamelogic (2) gameplay (1) gangmansytle (1) gangnamstyle (1) gog (11) Google (1) google play (2) hedgewars (1) hitman (1) hitman absolution (1) injustice (2) iphone (3) IT (8) játék (5) játékszoftver (33) jrpg (2) klasszikus (18) konzol (5) kritika (3) leírás (11) leviathan (1) Linux (6) Mac (4) magicka (1) marvel (1) mass effect (4) matrix (1) megaman (6) metroid (1) Microsoft (1) minecraft (1) MMORPG (1) mmorpg (1) mockup (2) modellezés (1) mortal kombat (1) MSWindows (1) MTVA (1) multiplayer (1) nadeo (1) nap képe (41) nexus (1) nigths into dreams (1) nintendo (1) nintendo ds (1) open (6) OpenRA (2) OpenTTD (2) origin (2) paradox entertainment (1) paradox interactive (1) pc (16) PC (16) pc guru (1) playsation 3 (2) playstation 3 (2) pokemon (1) pokémon (5) PvsZ (1) responsive (1) retró (1) rovio (1) rpg maker (1) sega (2) shootmania (1) sims (1) skyrim (1) snes (3) sonic (1) soul calibur (1) source filmmaker (2) square enix (1) starcraft (1) star wars (2) steam (8) street fighter (1) super mario (8) szoftver (1) tardis (1) TC alternatívák (1) team fortress 2 (4) tekken (1) teszt (4) the incredible machine (1) the old republic (1) trailer (1) ubisoft (2) újság (1) usite (1) uTorrent (1) valve (3) vélemény (3) videó (8) video (6) web (16) Widelands (1) wii u (1) Win (2) Windows (17) worms (1) WoW (1) xbox 360 (5) youtube (3) zelda (3) zenonia (1) Címkefelhő

OPENTTD

2012.07.09. 11:36 tommckay

OpenTTD_Logo_kis.jpgEgen egy újabb ingyenes nyílt forráskódú játék bemutatója, és igen ez is egy régi játék felújított változata. De csakúgy mint az OpenRA ez is remek szórakozás \o/.

Open Transport Tycoon Deluxe.

Kezdetnek a szokásos ismertető: A Transport Tycoon, Chris Sawyer 1995-ös klasszikusa, melyet a Microprose fejlesztett és a Hasbro Interactive adott ki. Ez gyakorlatilag egy szállítmányozási szimulátor. A játékosnak semmi más dolga sincs, mint megszervezni különböző dolgok szállítását egyik helyről a másikra. Lehet persze építeni néhány gyárat is, de nem ez a fő. A Delux a címben ennek az 1 évvel később megjelent kibővített verzióját jelöli. Nos ezzel a játékkal én soha nem játszottam még, Chris Sawyer életművéből én a Roller Coaster Tycoonal kezdtem, amit máig imádok. Első indítás után már tudtam, hogy az OpenTTD-t is imádni fogom. Úgy kell elképzelni mint a SimCity részletessége ötvözve a Roller Coaster Tycoon elképesztően hangulatos grafikájával és stílusával. 

A részletesség már a főmenüben látható sorolom a menüpontokat: 

  1. Új játék
  2. Játék betöltése
  3. Játék saját pályán
  4. Játék magasságtérképen
  5. Pályaszerkesztő
  6. Hálózati játék
  7. Név nélküli ahol a terep típusok között lehet választani
  8. Beállítások
  9. Nehézség
  10. Haladó beállítások
  11. NewGRF beállítások
  12. Letölthető tartalmak
  13. MI/játékszkript beállítások
  14. Kilépés

Nem vagyok benne biztos de ez a 14 menüpont ha nem is rekord, de minimum nagyon ritka a videó játék történelemben. És még bele sem nézett az ember egyik menüponthoz sem, elképesztő ez a részletesség. Szerencsére az OpenTTD alapból tartalmaz magyar nyelvet, amire nagy szükség is van, hogy 100%-ig ki tudjunk mindent használni a játékban.

OpenTTD_1_kis.jpg

Új játék indításakor meg tudjuk adni a terep nagyságát, gazdasági épületek számát a tereptípust és még rengeteg mindent. Könyörgöm még a hóhatárt is meg lehet adni havas pályákon, ez milyen már? Megadhatjuk hogy a négyszögletes pálya 4 oldalán mi legyen, víz vagy szárazföld. Ha mindent beállítottunk nyomjunk a Generál gombra. Ekkor a játék legenerálja a pályát(minél nagyobb annál tovább tart de nem vészes), és mi játszhatunk is. Itt szeretném megemlíteni, hogy még a legnagyobb pályán is lassulás nélkül fut a játék, míg az OpenRAben egy tényleg nagy sereg képes lassulásokat okozni. Ugyanazon a gépen, itt még a legnagyobb pálya sem lassul be, több órányi játék után sem, pedig aztán olyankorra már elég kiterjedt a vállalatunk. Grafikailag szintén jól teljesít az OpenTTD, ha nem töltünk le semmilyen grafikát módosító tartalmat, akkor is kellemes a kinézete. Ez egy nagy előnye a rajzolt játékoknak, hogy mindig jól néznek ki, egy mai 3D-s játék pár év után elavultnak tűnik, itt ahhoz képest, hogy 95-ös még mindig jó rénézni. Aki játszott a RollerCoaster Tycoon-nal annak ismerős lehet a grafika és a GUI, az ennek a le egyszerűsített változata.

A maga a játék beállításainktól függően lehet rendkívül bonyolult és nehéz, de lehet egyszerűbb, könnyebben kezelhetőbb is. Alapjáraton annyira nem bonyolult, hamar rá lehet jönni a kezelésére. Akinek nem sikerül le tud tölteni hozzá oktató pályákat is. Ha már letölthető tartalom. Rengeteg van belőle, se szeri se száma a letölthető pályáknak, szkripteknek, MI-nek, grafikai tuningoknak, egy épület és jármű típusoknak. Szerencsére nagy, és aktív a játék rajongó tábora így szinte tényleg minden megtalálható a letöltések között ami az ember eszébe jut. Vannak például magyar járművek, magyar városnevek is a letölthető tartalmak között stb.

OpenTTD_2_kis.jpg

A játékmenetről is pár szóban, kezdetnek busz közlekedéssel hasznos kezdeni. Ez olcsó, könnyű megszervezni. Miután megépítettük az utat két település között, ki kell rakni egy garázst, egy-egy megállót a két településre, venni egy buszt, megadni az útitervet és elindítani.  Apró érdekesség, hogy a település neve ahova az első épületünket építjük, az lesz a vállalat neve is, természetesen meg lehet változtatni, ahogy meg lehet a főnök(azaz a mi) kinézetünket is, bár ez apróság de jól jellemzi a Transport Tycoont, hogy ennyire részletekbe megy, ezt is meg lehet adni. Később ha a busz közlekedés elég pénzt termelt, el kezdődhet a jövedelmezőbb móka. Mégpedig a gyáraknak való szállítás. Ez abból áll, hogy utat építesz egy termelő épülettől(mondjuk egy erdő) egy feldolgozó épületig(fűrészmalom) és egy felhasználó épületig(általában ez egy település). Ezekhez buszmegálló helyett rakodó helyet építesz, és a hozzájuk illő szállító járművet már útnak is indíthatod. Ha már ezzel is sok pénzt kaszálhatunk, léphetünk a következő lépcsőfokokra, vonat szállítás, légi szállítás stb. A gépeket időnként szervizelni is kell mert lerobbannak. Pénzügyeidet könnyen nyomon követheted, hogy tudd hol lehet még jó korporét módjára spórolni. Ezt akár járművekre bontva is megteheted, mindegyik külön ki jelzi mennyi profitot termelt az elmúlt hónapokban. Mondom, hogy részletes a játék. Teljesíthetsz különböző küldetéseket is, idővel pedig már saját gyárakat is építhetsz hogy ne kelledjen olyan messzire vinni az árut.

OpenTTD_3_kis.jpg

Akár több napnyi játék után is talál az ember új dolgokat. Ilyen például a Haladó beállítások menü, ahol valami horrorisztikusan sok mindent meg lehet adni. Csak egy példa, meg lehet adni külön járművekre, vonatokra, repülőkre lebontva az alapértelmezett javítási időközt, és azt is, hogy a gépek felújítását automatikusan végezze a játék.

Összességében az Open Transport Tycoon Delux egy remek játék, ugyan a hálózati játék módját még nem próbáltam de ezek után nem hiszem, hogy az különösen rossz lenne. Bátran ajánlom az OpenTTD-t bárkinek aki szereti a menedzselős játékokat, játszott valaha a RollerCoaster Tycoonnal, vagy épp a SimCityvel. Maga a játék egyébként elérhető Linuxra, MacOS-re és természetesen Windowsra is. 

És most egy ideig azt hiszem nem írok "open" nevű játékról.

Hivatalos oldal, ahol egyéb screenshotok és más érdekességek is találhatók: http://www.openttd.org

Szólj hozzá!

Címkék: leírás dos játékszoftver gog PC Windows OpenTTD

A bejegyzés trackback címe:

https://x303.blog.hu/api/trackback/id/tr134637296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása