HTML

Címkék

AlternativeTo (1) amazing alex (1) android (5) Android (1) apple (1) balsamiq (1) batman (4) battlefield (1) bemutató a múltból (1) béta (2) bioware (1) Blizzard (6) blizzard (3) Bomberman (1) borderlands 2 (1) C9 (1) capcom (3) cathrine (1) Codemasters (1) comic (6) comic oldalak (1) Continent of the Ninth Seal (1) crazy machine (1) dc universe (4) deviantart (1) diablo (1) diablo 3 (1) dlc (2) doctor who (1) dos (4) dragon age (1) DRM (1) elder scrolls (1) electronic arts (3) elmélkedés (2) enderman (1) extended cut (1) eyecandy (2) F1 (1) f2p (1) fejlesztés (1) fighting (2) file browser (2) film (1) final fantasy (2) final fantasy 7 (1) flash (2) FPS (1) free (13) free-to-play (4) freeware (1) gameboy (1) gamelogic (2) gameplay (1) gangmansytle (1) gangnamstyle (1) gog (11) Google (1) google play (2) hedgewars (1) hitman (1) hitman absolution (1) injustice (2) iphone (3) IT (8) játék (5) játékszoftver (33) jrpg (2) klasszikus (18) konzol (5) kritika (3) leírás (11) leviathan (1) Linux (6) Mac (4) magicka (1) marvel (1) mass effect (4) matrix (1) megaman (6) metroid (1) Microsoft (1) minecraft (1) MMORPG (1) mmorpg (1) mockup (2) modellezés (1) mortal kombat (1) MSWindows (1) MTVA (1) multiplayer (1) nadeo (1) nap képe (41) nexus (1) nigths into dreams (1) nintendo (1) nintendo ds (1) open (6) OpenRA (2) OpenTTD (2) origin (2) paradox entertainment (1) paradox interactive (1) pc (16) PC (16) pc guru (1) playsation 3 (2) playstation 3 (2) pokemon (1) pokémon (5) PvsZ (1) responsive (1) retró (1) rovio (1) rpg maker (1) sega (2) shootmania (1) sims (1) skyrim (1) snes (3) sonic (1) soul calibur (1) source filmmaker (2) square enix (1) starcraft (1) star wars (2) steam (8) street fighter (1) super mario (8) szoftver (1) tardis (1) TC alternatívák (1) team fortress 2 (4) tekken (1) teszt (4) the incredible machine (1) the old republic (1) trailer (1) ubisoft (2) újság (1) usite (1) uTorrent (1) valve (3) vélemény (3) videó (8) video (6) web (16) Widelands (1) wii u (1) Win (2) Windows (17) worms (1) WoW (1) xbox 360 (5) youtube (3) zelda (3) zenonia (1) Címkefelhő

Widelands - Settlers 2 nyíltan

2012.07.31. 09:30 tommckay

WL_tribes_1024x768_transsmall.pngSokáig tartott mire rávettem magam, hogy megírjam ezt a posztot, ugyanis a Settlers2 (mind az eredeti mind a felújított)  kicsi "hülyegyerek" korom óta a kedvenc játékom. :D Épp ezért amikor tesztelgettem ( ez fontos, ugyanis az előző játékokkal ellentétben erre tényleg csak "ránéztem")  a Widelands-ot, nagyjából végig fanyalogtam és semmi sem tetszett. Pedig nem rossz cucc, ha az ember képes objektív lenni. Nos megpróbálok én is az lenni, és vissza szorítani a troll énemet.

Kezdetnek az alapok:

A The Settlers II 1996-ban jelent az 1993-as The Settlers (németül Die Siedler!) folytatásaként. A játékot a német BlueByte készítette akik azóta is egyengetik a franchise útját. Gyakorlatilag egy RTS-ről van szó ami a gazdaságra helyezi a hangsúlyt nem pedig a harcokra mint más szokásos stratégiák. Személy szerint úgy gondolom, hogy a Settlers 2-nek a hangulata volt az ami kiemelte a többi játék közül, az miatt imádtam annyira. Öröm volt nézni ahogy szorgoskodnak az emberek, az az aprólékosság amivel minden ki volt dolgozva. Egyszerűen nem lehetett nem jókedvűnek lenni játék közben. Szerencsére a 2006-os felújítás a The Settlers 2: 10 Anniversary megtartotta ezeket az erényeket, így azt hiszem nyugodtan kijelenthetem, hogy az egyik legjobb felújítás amit eddig csináltak. 

A Widelands az eredeti '96-ban megjelent rész alapján készült, de jogi okokból inkább csak hasonlít rá, ellenben az OpenTTD-vel és az OpenRA-vel. A játékmenet egy szinte az egyben ugyanaz, ezen csak apróságokat változtattak, szinte észre se lehet venni. Pár plussz opció, beállítás itt ott ilyesmiket kell elképzelni. Ugyanúgy kell utat építeni amivel össze kötöd az épületeket, amin a szállító munkások és mindenki járkál. Még néhány gyors billentyű is megegyezik az eredetivel. Ebben a részében a játéknak semmi kifogásolható sincs. Sőt még magyarul is tud ami sokaknak jó pont lehet.

Widelands_gameplay01_kis.jpg

Kapunk kampányt is, ami (gondolom itt is jogi okokból) teljesen eltér az eredeti Settlers 2 kampányától. Sajnos ez nem tartalmaz magyar nyelvet, ami nem is baj mert nem különösen érdekes. A Barbár nép sztorija valami olyasmi, hogy meghal egy uralkodó és a fiai viszálykodnak utána. Klisés, unalmas, lehet a készítő szerint drámai de engem nem sarkalt arra, hogy folytassam az első 10 perc után. 

Gondolom sokaknak feltűnt, hogy Barbár népet említettem az előbb. Nos ebben is eltér a fent említett játéktól, mármint ott is voltak különböző népek, csak itt mások azok a különböző népek. Három  nép van, a Barbárok, a Birodalmiak(höhö, Birodalmiak... érted...) és az Atlantisziak. Leginkább csak grafikában térnek el meg néhány plusz épületben. Bár a grafika eléggé csúnyácska azért ki lehet venni, hogy melyik népnek mi volt az ihlet adó.

És ha már csúnya grafika akkor egyből korrigálom is magam. Ugyanis maga a táj szép. A főmenü is tűrhető. De a loading képernyő és a népek épületei kifejezetten csúnyák. Az eredeti The Settlers 2-ben szinte művészien kidolgozottak voltak. Persze tegyük hozzá, hogy a játékban is írva vagyon, hogy grafikust keres a készítő többek között, szóval ez remélhetőleg még változni fog. Pláne mivel a leírásban úgy jellemzik, hogy "játszható állapotban van, de még fejlesztik". (ez igaz pár havonta jön új verzió, a hivatalos oldalon külön screenshotok vannak az újításokról) Tényleg jó lenne erre a részére ráfeküdni, mert nincs meg benne a hangulat ami az eredeti játékban olyan jó volt. Pedig nem kéne ehhez sok. na mind1 drukkolok, hogy találjon pár szép érzékkel rendelkező önkéntest. Zenei téren a Widelands viszont kellemes. Ott például kifejezetten jól áll, simán el lehet hallgatni hosszú távon is.

Widelands_gameplay02_kis.jpg

A multit nem próbáltam, van internetes meg hálózati játékmód. Nem hiszem, hogy ezekben lenne olyan hú de nagy extra ami az eredetiben nincs. De nem bánkódok ha valaki rám cáfol. Tartalmaz egyébként a játék egy felvétel készítőt amivel felvehetjük a játékunkat megoszthatjuk stb. Ez jó pont, bár nem hiszem, hogy valaha is különösebben ki lessz használva de legalább van. És használható.

Viszont, ami még dicséretes és nincs az eredeti játékban az a pálya szerkesztő. Itt mindenki kiélheti a vágyait. Mindent tud amit a hasonló pályaszerkesztők tudni szoktak. Túl sok mindent nem tudok elmondani róla. Jó, és tetszik stb.

Természetesen a Beállítások menü jóval több opciót tartalmaz mint a klasszikusban. Elég sok mindent be lehet állítani, de javaslom a haladó beállításoknál az OpenGL-t kikapcsolni, ha nálam csak azt érte el, hogy belassult tőle minden. Ha már lassulás, azt hiszem pacsi jár a készítőnek ugyanis játék közben akár több mint a százszorosára is be lehet gyorsítani mindent. Nálam 50 felett egy kisebb falunál elérte, hogy szaggasson mint állat. 90-nél már néhány percbe beletelt mire sikerült le lassítanom normál sebességre. 

Összességében talán látszik, hogy maga a Widelands nem rossz játék. Én elfogult vagyok, hisz megvan eredetiben az S2 és a felújított változattal is rengeteget játszottam ezért eléggé szőrös szívvel ítélkeztem néhol felette. Mindenesetre önmagában egy remek játék, senki nem fogja megbánna ha tesz egy próbát. Egyébként megjelent minden szokásos platformr, Win, Linux, Mac OSX úgyhogy ennek sincs akadálya.

Azt hiszem ez jó zárása is a mostani open posztnak.

Hivatalos oldalhttp://wl.widelands.org/

Letöltés:https://launchpad.net/widelands/+download

Screenshotshttp://wl.widelands.org/screenshots/

WL_tribes_2_kis.png

Szólj hozzá!

Címkék: open free klasszikus leírás játékszoftver gog Widelands

A bejegyzés trackback címe:

https://x303.blog.hu/api/trackback/id/tr634686669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása